10 jocs per a majors en residència i a casa

5 jocs per a majors en residència i a casa

10 jocs per a majors en residència i a casa

Hi ha molt desconeixement sobre la importància de realitzar jocs per a majors ja sigui en la residència o a casa. Realment el fet de practicar certes activitat o tallers per a majors són imprescindibles perquè el cos i la ment no es deteriorin. Per això, el realitzar jocs per a majors on s’exercita la memòria o s’enforteix el cos, són de vital importància.
En aquest article et parlarem d’alguns jocs per a majors que ajudaran a que el teu ésser estimat se senti útil i tingui un paper actiu en la societat. Segueix llegint!

Els millors jocs per a majors

Des de Palau de Can Sunyer hem fet aquest recull de jocs per a gent gran que ajudaran a activar la ment, entretenir, divertir, socialitzar … i van des dels típics jocs de taula fins a jocs que ajuden a enfortir la memòria. Aquí te’ls deixem:

Realitzar puzles

És un joc típic però molt complet. Es pot escollir el grau de dificultat. És un joc per a majors molt bo perquè ajuda a la concentració i al reconeixement de les peces segons els colors, els dibuixos, etc. Per tant, es posa en pràctica la funció cognitiva i tàctil de l’ancià. A més, és un joc que es pot realitzar tant a casa com a la residència.

Cada ovella amb la seva parella

Aquest és un joc de memòria que consisteix a agrupar aquells objectes que són d’una mateixa categoria sobre de la taula. Els objectes que es poden utilitzar per a aquest joc poden ser diversos. A més, segur que els pots trobar a casa. Per exemple, botons, cartes d’una baralla, llegums, etc.

Pintar

A Palau de Can Sunyer realitzem moltes activitats d’aquest tipus. Sempre intentem tenir la residència decorada de les obres que ens fan els nostres artistes residents. Així mateix, aquesta activitat pot ser molt variada. Nosaltres pintem des de murals fins a testos. És un bon exercici per millorar l’agilitat manual i ajuda a la concentració i atenció.

Joc amb plastilina

Aquest és un bon joc per a la mobilitat dels dits i les mans. Ajudarà a les articulacions de la gent gran. També contribueix a reforçar l’autoestima i el sentiment de superació. Amb aquest joc es poden crear figures de diferent tipus.

Jocs de taula

Realment aquest és un dels millors jocs per poder reforçar la sociabilitat del major. Per fer-ho es necessita d’un grup de persones. Els jocs poden ser diversos com per exemple, el dòmino, les cartes, el bingo, el parxís, etc. Tots ells milloren la participació social i estimulen l’agilitat mental.

Joc de memòria amb cartes

La memòria és una de les capacitats de l’ésser humà que es va deteriorant amb el temps. Per aquesta raó, un joc que et proposem té a veure amb la memòria. En aquest cas, el joc consisteix a formar 4 files i 13 columnes amb una baralla de cartes cap per avall. Un cop preparat, el jugador ha de aixecar dues cartes de la baralla de forma aleatòria. Si els nombre de les cartes són diferents passarà a ser torn de el següent jugador. Per tant, es tornaran a deixar les cartes cap per avall i començarà el següent amb el mateix procediment. El guanyador del joc serà qui aconsegueixi un major nombre de parelles de cartes.

Trencaclosques de refranys

Un altre dels jocs per avis que et proposem és el puzle de refranys. El refranyer popular és molt conegut per les persones de la tercera edat. Per tant, el joc consistirà a posar diferents refranys populars partits per la meitat i desordenar-los. L’objectiu és aconseguir unir-los i formar el refrany de forma correcta.

Endevina artista i cançó

Per poder realitzar aquest joc és molt important conèixer els gustos musicals de la persona gran. Doncs no serviria de res posar cançons que no les coneguin. Per tant, et recomanem que investiguis els seus gustos i que després escullis aquelles cançons més escoltades del seu temps. Quan ho tinguem tot llest, és hora de donar-li al play. Posarem aproximadament un total de 10 cançons i deixarem que escoltin durant un curt temps. Els avis hauran d’escriure en un paper la cançó i l’artista que creuen que han escoltat. El guanyador del joc serà la persona que més encerts hagi aconseguit.

A què fa olor?

Si vols posar a prova un dels sentits de la persona, en aquest cas, l’olfacte, aquest és el joc per avis que et recomanem. Per poder fer-ho, necessitarem preparar una sèrie d’objectes i recipients. La persona a la qual li toqui endevinar mitjançant l’olor de què es tracta se li ha de tapar els ulls i esbrinar-ho. Alguns dels objectes amb els què pots jugar són el cafè, la canyella, una flor, una colònia … Tot objecte amb una olor perceptible pot ser perfecte per al desenvolupament del joc.

Qui és qui?

Un altre dels jocs per avis que et proposem és el següent. En aquest cas, posarem a prova el sentit d’oïda. Per tant, per poder jugar a aquest joc és important tapar-li els ulls a la persona gran que li toqui endevinar. Una altra persona haurà de dir una paraula i la persona que té els ulls tapats intentarà endevinar qui és només l’oïda. Amb aquests jocs s’aconsegueix aguditzar molt més els sentits que utilitzem. Doncs, l’ancià es concentra en intentar endevinar qui és la persona.

Fins aquí l’article sobre jocs per a majors. Hi ha molts més jocs que els que hem comentat. No obstant això, creiem que aquests són els més bàsics i fàcils de realitzar. A Palau de Can Sunyer intentem sempre que els nostres majors es diverteixin i comparteixin moments. Si estàs pensant en portar a un ésser estimat a una residència, estem segurs que la nostra residència és una bona opció. Si tens qualsevol dubte, pots contactar amb nosaltres.

Entrades relacionades