Com actuar davant trastorns del comportament i prevenir-los

Com actuar davant de trastorns del comportament i prevenir-los

Com actuar davant trastorns del comportament i prevenir-los

Els trastorns del comportament es donen quan la gent gran, sobretot amb demència senil avançada, tenen un deteriorament de la comunicació verbal. Aquesta arrencada d’ira que pot semblar sobtada, generalment no ho és. És un intent de comunicació. Sobretot per assenyalar que alguna cosa no està bé. Quan aquesta comunicació és difícil, és imperatiu preveure aquests trastorns del comportament perquè l’agitació i l’estrès de la persona sigui mínim.

Per què es produeixen aquestes conductes?

Quan un nadó necessita que es cobreixi alguna de les seves necessitats plora. A la vellesa, aquesta impossibilitat de comunicació es converteix en ràbia. Generalment perquè hi ha aïllament, incomprensió, desorientació i confusió. I tots els sentiments negatius es transformen en agressivitat. Primer de tot s’ha de saber que no aquests episodis d’ira estan justificats i realment no són tan sobtats. Es poden preveure majoritàriament, tot i que és difícil.

Com actuar davant els trastorns del comportament?

Els professionals de residències i centres de dia estan molt capacitats per actuar davant d’ells, generalment perquè es poden arribar a donar diàriament. Això passa perquè hi ha un moment de màxima agitació durant el dia. I de vegades no es pot evitar. Sol ser un moment molt tens per a familiars cuidadors i pot ser que s’ho prenguin com un atac personal quan no ho és en absolut. El cos i la ment s’està deteriorant. Cal tenir, abans de res, empatia i paciència amb les persones grans que passin per això. Només així es podran mitigar els atacs quan ocorrin.

Prevenir trastorns del comportament

Els senyals d’alerta que anticipen un atac d’ira es poden veure fins a 30 minuts abans. En persones amb demència en estat molt avançat, ens dirà que alguna cosa va malament i que no té les seves necessitats més bàsiques cobertes. En casos en què la persona sí que pot comunicar-se però es nega a fer-ho pot ser malestar o enuig psicològic.

Hi ha una sèrie de preguntes que fer-se a si mateix (en cas que la persona no parli ni contesti de cap manera) o fer-li a la persona per saber què pot estar malament:

  1. Necessita anar al bany? Aquesta és la primera i més important que sempre s’ha de fer.
  2. Pot tenir gana o set? ¿S’ha controlat la ingesta? Podrien ser gasos?
  3. Té excessiu fred o calor? Prendre les seves mans entre les nostres és la forma correcta d’entendre-ho.
  4. Necessita canviar de posició? ¿Assegut? ¿Estirat?
  5. Ha realitzat alguna activitat per exercitar-se físicament?
  6. ¿S’està entretenint amb el que està fent?
  7. Ha tingut companyia recentment?
  8. Necessita que li netegin els audiòfons, les ulleres o la dentadura?

La manera de preguntar també és important. S’ha de posar-se al seu nivell, mirar-los als ulls, somriure’ls mentre es fa. S’ha de preguntar d’aquesta manera tan específica perquè s’interpreta com un gest de preocupació real. Les preguntes generals poden ignorar-les o no ser sincers del tot.

A Palau de Can Sunyer sabem com tractar amb els trastorns del comportament. Els professionals que tenim treballant amb nosaltres estan qualificats i, a més, són persones pacients i amb una gran empatia.

Entrades relacionades