Com cuidar una persona gran a casa?

Com cuidar a una persona gran a casa

Com cuidar una persona gran a casa?

Potser aquesta pregunta està rondant pel teu cap i, per això, optes per l’opció de buscar a internet com cuidar una persona gran a casa. És molt probable que tingueu família que puguin necessitar de les vostres cures quan arriben a la tercera edat. Existeixen moltes opcions per tenir cura de persones grans des de portar-los a un centre especialitzat com Palau de Can Sunyer fins cuidar-los a casa teva.

Una cosa cal tenir clara, cuidar una persona gran a casa pot ser molt gratificant però també pot ser esgotador si la seva mobilitat és molt reduïda i és una persona dependent. En aquest article et donarem una sèrie de consells perquè sàpigues com cuidar una persona gran a casa. ¡Som-hi!

Consells sobre tenir cura de l’ancià a casa

No oblidis que moltes vegades el millor és optar per una residència d’ancians. Allà la gent gran estaran ateses 24h per especialistes del sector i tindran companys amb els quals compartir bons moments. A continuació, et donarem uns consells que t’ajudaran a saber com cuidar una persona gran a casa.

1. Coneix les necessitats que té el major

El més important és conèixer que necessita la persona gran de la que estàs a càrrec i saber amb quins recursos comptes. D’aquesta manera, és molt més fàcil organitzar-ho tot. Coneixeràs que pot fer cada integrant de la família pel major. A més, podràs buscar el que tu no pots oferir-li a l’ancià.

2. Estableix una rutina

Quan ens fem grans som més vulnerables al canvi i, per aquest mateix motiu, t’animem a que estableixis una rutina per als teus grans. Estem segurs que els serà més fàcil tot. Per aquesta raó, és bo que fixem uns horaris. Dins d’aquests horaris podem fixar activitats rutinàries com poden ser les hores dels àpats o d’anar a dormir, així com també activitats d’oci com fer una passejada, jugar a les cartes o practicar algun hobbie.

Què aconseguim amb una rutina diària? Aconseguim que el nostre gran se senti molt més segur ja que es mourà en un terreny conegut i li motivarà. Aquesta és una bona forma sobre com cuidar una persona gran a casa.

3. Compta amb ajuda de familiars

Per cuidar una persona gran a casa és molt necessari comptar amb l’ajuda de familiars. Cada un prendrà certes responsabilitats. Per tant, reuneix-te amb ells i estableix plans de com aneu a dur a terme la cura de l’ancià.

4. Crea una dieta equilibrada

Aquest consell és fonamental per tenir cura de la salut del major. A certes edats, hi ha la tendència de consumir menys aliments. En aquest cas, és recomanable fer una dieta per prevenir possibles problemes.

5. Adapta la teva casa davant de possibles riscos

Hem d’entendre que la nostra gent gran i, fins i tot, nosaltres quan sumem anys perdem la capacitat dels nostres sentits. Comencem a ser més maldestres i propensos a les caigudes. Per aquesta raó, podem fer algunes modificacions a casa per evitar mals majors.
Hem d’evitar que l’adult gran es trobi amb obstacles i que l’espai estigui perfectament il·luminat.
Si ens posem a pensar la part de la casa que és més perillosa per a les persones de la tercera edat és, sens dubte, el bany. Per això, algunes de les modificacions que podem dur a terme són les següents:

  • Instal·lar una barra a la dutxa perquè l’ancià pugui sostenir-se mentre es dutxa.
  • La importància del antilliscant al terra de la dutxa. Podem col·locar uns adhesius a terra per evitar que es rellisqui.
  • Una altra de les modificacions que potser no hagis pensat és posar un dispensador a la paret amb sabó líquid. Pensa que en utilitzar qualsevol altre sabó si se li cau de les mans l’obligaria a ajupir-se per recollir-lo i això pot comportar una caiguda. Millor evitar disgustos.

Aconseguirem que se sentin més independents i segurs. Millorarem la seva autoestima i felicitat. Com veus, aquest és un altre consell sobre com cuidar una persona gran a casa.

6. Cura de la higiene personal

Cal tenir molt en compte que hem de cuidar de la neteja personal de l’ancià. D’aquesta manera, prevenim certes malalties i, a més, estimulem els hàbits de vida saludable. Per tant, algunes de les coses que et proposem són les següents:

  • Aplicar-se crema hidratant o protector solar, és important si s’exposa al sol. En cas que ell no pugui, ajuda-li tu.
  • Tenir cura de la seva salut bucal. L’important és que si porta pròtesis dental es raspalli després dels àpats i deixar-la reposar en aigua freda durant la nit. En cas que compti amb les seves pròpies peces dentals, s’ha de raspallar les dents i genives.
  • Recorda-li que ha d’anar al bany a fer les seves necessitats de tant en tant. Així, intentarem evitar problemes d’incontinència. Potser et pugui resultar incòmode dir-ho al principi però és pel seu bé, en el fons t’ho agrairà.

7. Passejades familiars

Si bé és cert que les passejades familiars són una de les activitats més reconfortants per a l’ancià. Hem de conèixer en quin estat es troba per poder dur-lo a terme. Aquesta activitat s’hauria de realitzar un cop a la setmana. Els especialistes en gerontologia estan d’acord que les passejades amb la família ajuden a l’ancià a estar en contacte amb l’entorn i permeten purificar els seus pulmons. Això sí, és important realitzar aquestes passejades en un lloc sa com pot ser la platja, riu o un passeig de muntanya.

Aquests són alguns consells que et donem perquè puguis cuidar una persona gran a casa. Recorda que a la nostra residència podem tenir cura del familiar que ho necessiti. Si tens algun dubte, pots contactar amb nosaltres.

Entrades relacionades