Com reconèixer la pèrdua de memòria

reconèixer la pèrdua de memòria

Com reconèixer la pèrdua de memòria

És important reconèixer la pèrdua de memòria com a símptoma o com a principi d’una malaltia d’oblit puntual. Hem de ser sincers amb nosaltres mateixos i interpretar la gravetat d’aquesta malaltia. I, per descomptat, anar a un neuròleg per fer-se una revisió. Després, prendre mesures perquè la vida comenci a ser més fàcil i no més difícil.

Hi ha 8 símptomes freqüents de pèrdua de memòria que són:

  1. La pèrdua freqüent d’objectes personals és el primer símptoma, més freqüent i que menys alarma causa. Perdre objectes personals és una cosa que ens passa a tots en la vida i no ha de significar res. La clau està en la freqüència amb que això passi. Alguns objectes que es solen perdre són les claus, la cartera, el mòbil… Qualsevol cosa que solem portar a les butxaques o a la bossa. Els objectes de la vida quotidiana.
  2. D’altra banda, es comença a tenir problemes per prendre decisions i també per seguir instruccions. Depenent de si les instruccions són fàcils o més complicades es podrà reconèixer la pèrdua de memòria amb més claredat.
  3. La repetició de preguntes també és clau. És una pista que la persona ha oblidat la resposta. També passa amb explicar la mateixa història o anècdota diverses vegades perquè s’ha oblidat que ja s’ha fet aquesta acció.
  4. Generalment sol haver problemes per trobar les paraules en una conversa. Es parla amb més vaguetat i menys precisió. Hi pot haver titubejos fins que s’intenta utilitzar una altra paraula per no recordar la que en principi es volia utilitzar.
  5. La desorientació del temps també és un símptoma. Se Sol veure en no saber en quin dia de la setmana s’està (dilluns, dimecres) o número, mes i potser fins any en casos més greus.
  6. Hi ha una clara incapacitat per recordar si hem fet alguna acció que hauria de ser repetitiva i no plenament conscient. Com apagar la vitroceràmica, tancar l’aixeta, prendre una pastilla, etc.
  7. Entre els símptomes que més ajuden a reconèixer la pèrdua de memòria hi ha el perdres en llocs coneguts o sentir-se desorientat en ells. Pot ser un centre comercial, un parc proper o fins i tot en carrers propers a l’habitatge.
  8. Un altre dels símptomes més alarmants és oblidar cites tot i estar marcades en el calendari, dates assenyalades com aniversaris, esdeveniments als quals acudir, etc.

Qualitat de vida a Palau de Can Sunyer

Si després de saber sobre aquests símptomes, creus que pateixes pèrdua de memòria o algun familiar ho fa, has de prendre mesures. Hi ha diverses opcions com ajuda a domicili, centre de dia, combinar aquestes opcions, o optar per acudir a una residència, ja sigui temporal o de llarga estada. A les residències es fan dietes que afavoreixen les funcions cerebrals i els processos cognitius implicats en la memòria, així com exercicis en forma de jocs per a amenizarlos i amb habitacions que els ajuden amb els seus problemes.

A més, hi ha un equip professional que sap reconèixer la pèrdua de memòria, bregar amb els símptomes i afrontar possibles problemes derivats d’això. Contacti’ns per a més informació.

Entrades relacionades