Exercicis de respiració i els seus beneficis

Exercicis de respiració i els seus beneficis

Exercicis de respiració i els seus beneficis

Els exercicis de respiració són bons a qualsevol edat, però els seus beneficis en la tercera edat són exponencialment bons. Ser conscients de com respirem i aprendre a controlar-ens donarà control sobre les nostres emocions.

Els beneficis dels exercicis de respiració

  • Augment de la capacitat pulmonar. No totes les tècniques estan indicades per a això, però en general, ajuda a augmentar la capacitat. Els pulmons guanyen força a omplir-los del tot amb unes quantes sessions. Ajuda a millorar les sessions d’exercici.
  • Els exercicis per respirar amb calma i relaxar-se es poden utilitzar també contra l’ansietat i l’insomni. Regular la respiració abans de dormir o davant d’una situació desagradable ens forçarà a concentrar-nos. Fer servir la respiració també ajuda a manejar certes situacions perquè siguin bones i agradables.
  • Es milloren els processos cognitius. S’envia més oxigen al cervell i de major qualitat. Després d’aquests exercicis es està molt més clar i es poden realitzar activitats que facin treballar la ment.
  • Es milloren les emocions. En general, quan un respira bé, se sent millor. S’allibera serotonina al cervell i s’és més feliç. Es redueixen els nivells d’estrès i de tristesa.

4 tipus d’exercicis de respiració

N’hi ha bàsics i més avançats. Els següents són els més fàcils i que solen fer-se en residències.

Respiració completa

La instrucció de la tècnica consisteix en, primerament inspirar pel nas fins a portar l’aire cap a l’abdomen. Tot el lent que es pugui. Després, s’intenta que aquest aire viatge a la zona de costelles i finalment cap a la clavícula. Es conté l’aire en els pulmons uns segons, forçant als pulmons perquè arribin a la seva capacitat màxima. És llavors quan comença l’expulsió en el sentit invers. Clavícula, costelles i zona abdominal. Llavors els pulmons han de quedar completament buits. S’han de fer diverses repeticions durant almenys cinc minuts.

Respiració del diafragma

La tècnica consisteix a respirar amb una mà col·locada sobre el pit i l’altra sobre el ventre per ser conscients que ha d’elevar-molt més l’abdomen. L’aire ha d’entrar fins al fons i no quedar-se als pulmons i sent superficial. Ha inflar la panxa. És una respiració que es pot fer tant de peu com tombat, encara que tombat és molt més còmode i relaxant.

Respiració alterna

Els passos a seguir són els següents: Assegut, tapa la fossa nasal dreta amb el polze dret i s’inhala lenta i profundament pel forat lliure. Reten l’aire, canvia de mans i expulsa’l. Fes el mateix al revés.

Respiració amb visualització guiada

Aquest és un dels exercicis de respiració que requereix alguna cosa més. Tenir un instructor o un vídeo que guiï sol ser el millor. Es fan respiracions completes però sense forçar tant els pulmons. A l’una, es visualitzen llocs bonics per reduir l’estrès.

A Palau de Can Sunyer hi ha professionals que ajudaran a fer exercicis de respiració a les persones si així ho desitgen. A més, hi ha altres serveis com el de fisioteràpia o els d’educació social.

Entrades relacionades