Fem l’adaptació més fàcil!

adaptacio-residencial-palau-can-sunyer-consells

Fem l’adaptació més fàcil!

Recursos i estratègies per tal de facilitar el procés d’adaptació en els centres residencials

El procés d’adaptació a una Residència de la Tercera Edat pot resultar ser complex i espès. Ingressar en una residencia, significa a vegades, trencar amb tot allò que t’envolta, deixar enrere aquelles coses més preuades i separar-se d’aquells que més estimes. Alhora, també hem de tenir en compte que l’envelliment dificulta l’adaptació a nous espais i ambients diferents comportant així, una decisió difícil tant per l’ancià com per a la família.

Alguns articles que ens parlen sobre el procés d’adaptació residencial, exposen que per a la gent gran, l’habitatge és part de la seva pròpia existència i que tot allò que tenen a casa seva (plantes, mobles, elements decoratius etc) es converteixen en un element constitutiu de la pròpia persona.

Un dels papers més importants en l’àmbit de l’educació social és conèixer quines són les necessitats de les persones que ingressen al centre. Indagar en els seus passats per poder saber a què es dedicaven, quines eren les seves aficions, on i com vivien i quin era el seu dia a dia. Tenint en compte això, cal doncs, que els centres residencials apropin aquestes experiències quotidianes  als seus residents o bé que els usuaris tinguin la oportunitat d’apropar-se a aquestes.

Des de Llar d’avis Palau de Can Sunyer, intentem cuidar aquest aspecte i treballar en funció de les necessitats dels nostres residents. Per aquest motiu, s’han dissenyat i programat algunes activitats específiques amb l’objectiu de que els usuaris del centre se sentin com a casa seva. Un exemple d’aquestes activitats ha estat la transformació d’un dels espais exteriors de la residència en un hort/jardí. En aquest espai, els nostres residents, tenen cura a diari de les hortalisses conreades i també de les plantes que se’ls hi ha proporcionat. D’aquesta manera, des del centre, estem apropant una de les dedicacions més comunes d’abans als nostres avis i a les nostres avies. Un altre exemple d’aquestes activitats són les sortides quinzenals al mercat de Sant Andreu de la Barca. L’objectiu d’aquesta proposta es que els usuaris s’apropin a l’exterior, mantinguin el contacte amb el seu entorn més proper i segueixin sentint-se integrats socialment i comunitàriament.

Així doncs, cal seguir treballant en aquest projecte ja que aquest, es un dels aspectes que influenciarà al fet d’adaptar-se a una residència i que farà que aquest procés, sigui per a tots menys incòmode.

Entrades relacionades