La musicoteràpia, com estratègia per a l’educació emocional i l’expressió musical

musicoterapia

La musicoteràpia, com estratègia per a l’educació emocional i l’expressió musical

Us expliquem quins són els beneficis que aporta la musicoteràpia a la salut i a l’estat d’ànim de les persones d’avançada edat

La medicina, una de les ciències principals per al desenvolupament de l’ésser humà, dedicada a l’estudi de la vida, la salut i les malalties, ha tingut un gran avenç en els darrers anys. Les generacions més actuals han pogut estar presents en el gran desenvolupament d’aquesta ciència que ha treballat durant molt de temps per obtenir grans canvis en el benestar de les persones.

Es cert que la medicina convencional ha lluitat sempre per preservar la condició de les persones i per aconseguir al mateix temps un coneixement molt elevat sobre el funcionament del cos humà i de la prevenció de malalties importants. Per aquest motiu, la gran majoria dels habitants de la nostra societat coneix el funcionament de la medicina moderna i s’adapta a les seves propostes, creient totalment en la seva plena eficàcia.

Des de temps remots però, a existit des de sempre un altre tipus de medicina descrita com a medicina “alternativa” provinent de diferents llocs del món la qual ha estat utilitzada durant milers d’anys. Aquest tipus de medicina es basa en el coneixement científic del cos humà però tractant a les persones de manera completa tenint en compte tres aspectes fonamentals els quals fan referència al cos, la ment i l’ànima.

La pràctica de la medicina alternativa no es basa en cirurgies ni en els fàrmacs habituals sinó que busca la integritat del cos humà i té en compte a les persones com a unitat, on les dimensions físiques, mentals, emocionals i espirituals estan unides entre sí. De la mateixa manera que la medicina convencional està dividida en diferents camps, en la medicina alternativa passa exactament el mateix. El Centre Nacional de Medicina Complementària i Alternativa (National Center for Complementary and Alternative Medicine, NCCAM) d’Estats Units agrupa les diferents tècniques de la medicina alternativa en quatre àrees:

 • Pràctiques amb base biològica: Complementació de la dieta normal d’una persona amb nutrients, plantes medicinals, extractes i aliments puntuals.
 • Teràpies de manipulació i basades en el cos: Pràctiques centrades en els sistemes i les estructures del cos humà.
 • Intervencions per a la ment i el cos: Pràctiques que utilitzen la connexió que existeix entre la ment, el cos i l’ànima per crear un major benestar general.
 • Teràpies energètiques: Pretenen restaurar els desequilibris que es produeixen en la energia natural del cos humà.

Des de la residència Llar d’avis Palau de Can Sunyer treballem per complementar la medicina convencional amb pràctiques alternatives com ara la disciplina de la musicoteràpia la qual utilitza la música per millorar el funcionament físic, psicològic, intel·lectual i social de les persones grans amb l’objectiu de crear un major benestar en elles.

La pràctica de la musicoteràpia

La musicoteràpia és la utilització de la música i els seus elements musicals (so, ritme, melodia i harmonia) realitzada per un musicoterapeuta qualificat amb un pacient o grup, en un procés creat per facilitar, promoure la comunicació, les relacions, l’aprenentatge, el moviment, l’expressió, la organització i d’altres objectius terapèutics rellevants, per així satisfer les necessitats físiques, emocionals, mentals, socials i cognitives.

La musicoteràpia té com a finalitat desenvolupar potencials i restaurar les funcions de l’individu de manera que aquest pugui aconseguir una millor integració intrapersonal i interpersonal i conseqüentment una millor qualitat de vida a través de la prevenció, rehabilitació i tractament. La musicoteràpia es desenvolupa professionalment tant en l’àmbit públic com en el privat, en grup o individualment.

El musicoterapeuta implementa dispositius per a l’admissió i el seguiment en un tractament musicoterapèutic. Utilitza instruments musicals, música editada, gravacions, sons corporals, la veu i d’altres materials sonors.

Els efectes de la música en la conducta

 • Tempo: El tempos lents entre 60 i 80 pulsacions per minut donen impressions de calma, sentimentalisme, serenitat, tendresa i tristesa. Els tempos ràpids de 100 i 150 pulsacions donen impressions alegres, excitants i vigoroses.
 • Ritme: Els ritmes lents produeixen pau i serenitat i els ràpids solen produir l’activació motora i la necessitat d’exterioritzar sentiments, encara que també poden provocar situacions d’estrès.
 • Harmonia: Els acords consonants estan associats a l’equilibri, al repòs i a l’alegria. Els acords dissonants s’associen a la inquietud, el desig, la preocupació i l’agitació.
 • Tonalitat: Els modes majors solen ser alegres, vius i graciosos provocant l’ extroversió dels individus. Els modes menors evoquen l’ intimisme, la melancolia i el sentimentalisme, afavorint la introversió dels individus.
 • Altura: Les notes agudes actuen freqüentment sobre el sistema nerviós provocant una actitud d’alerta i augment dels reflexos. Els sons greus solen produir efectes pessimistes o una tranquil·litat extrema.
 • Intensitat: Un so o música tranquil·litzant pot irritar si el volum és major que el que la persona pot suportar.
 • Instrumentació: Els instruments de corda solen evocar el sentiment per la seva sonoritat expressiva i penetrant. Els instruments de vent destaquen pel seu poder alegre i viu. Els instruments de percussió es caracteritzen pel seu poder rítmic, alliberador i que incita a l’acció i al moviment.

Entrades relacionades