La síndrome de Diògenes: símptomes i com evitar-ho

Què és la síndrome de Diògenes: símptomes i com evitar-ho

La síndrome de Diògenes: símptomes i com evitar-ho

La síndrome de Diògenes és un dels trastorns més habituals en les persones de més edat. En aquest article expliquem en què consisteix, els símptomes més comuns i com evitar-ho.

Què és la síndrome de Diògenes

La síndrome de Diògenes respon a una problemàtica complexa consisteix en què una persona o diverses acumula estris en el seu domicili fins a extrems insalubles. Aquesta problemàtica és habitual en persones de la Tercera Edat que resideixen soles, encara que ja hi ha casos de persones més joves. De fet, ja hi ha persones de menys de 50 anys diagnosticades. També és possible que aquesta situació es doni en parelles.

Si bé la tipificació de la síndrome és recent, no és menys cert que aquests comportaments han existit sempre. El nom es va posar en honor del filòsof cínic Diògenes, de qui es deia que vivia a una bóta com si fos un gos.

Com detectar la síndrome de Diògenes

Hi ha diverses maneres de detectar la síndrome de Diògenes. Perquè es doni aquest cas, s’han d’unir una sèrie de circumstàncies. Encara que és un professional el que haurà de diagnosticar, sí que hi ha determinats detalls que ens alertaran:

  1. Quan una persona comença a acumular diaris o objectes que no necessita. Ara bé, per a això és imprescindible que aquesta acumulació sigui dilatada en el temps i que arribi a ocupar estades com la banyera o la cuina. També pot succeir que la persona comenci a acumular bosses d’escombraries.
  2. Un descuit notori de la neteja personal. Tot i que aquesta circumstància es pot confondre amb una demència, la persona amb síndrome de Diògenes pot ser lúcida però ha perdut l’interès per la neteja. Si veus això, és possible que hi hagi un problema important.
  3. Aïllament creixent. Aquest factor sol ser el que desencadena els altres, perquè una persona que estigui monitoritzada diàriament no arribarà a patir la síndrome. Per aquest motiu, aquesta malaltia s’acarnissa amb persones que no tenen família o que tenen molt poca relació amb aquesta.

Com a prevenció general, si sospites que un familiar pateix aquesta síndrome, és bo que el visitis. El millor consell és mantenir una relació prou fluida per veure si hi ha algun problema. D’aquesta manera, serà molt més senzill evitar problemes.

Conclusió

Potser tens un ésser estimat amb problemes però no pots viure amb ell. Quan això succeeix, una bona solució és dirigir-te a una residència de la Tercera Edat. A Palau de Can Sunyer comptem amb un equip de professionals en geriatria, medicina, psicologia i fisioteràpia per tractar tot tipus de casos. Les residències són la millor opció si no ens podem fer càrrec dels nostres familiars perquè no tenim coneixements. Ser conscients d’aquesta circumstància és important.

Si vols que el teu familiar estigui ben tractat, no dubtis a contactar-nos. Estem convençuts que et podem donar un cop de mà en aquest procés. Les residències de la Tercera Edat són un bon lloc perquè la gent gran tingui una vida confortable i activa. Truca’ns i et donarem més detalls de totes les opcions que tens al teu abast.

Entrades relacionades