Mal caràcter en persones grans, com tractar-lo?

Mal carácter en personas mayores

Mal caràcter en persones grans, com tractar-lo?

A la vellesa tot va canviant. No únicament canvia l’aspecte físic de les persones, sinó també l’equilibri emocional es veu afectat. A l’article, us explicarem com tractar el mal caràcter en persones grans.

En alguns casos, moltes persones es veuen afectades per la tristesa, l’aïllament, la depressió entre d’altres sentiments que poden generar escenes de violència i agressivitat, les quals, potser, mai s’hagin manifestat. Per això, és molt important saber com actuar davant d’aquestes situacions. D’aquesta manera, aconseguirem saber com ajudar a aquesta persona perquè no es senti tan enfadada.

Desconfiança i agressivitat en la vellesa

A mesura que ens fem grans la nostra desconfiança augmenta. Per tant, conèixer les possibles causes que poden desenvolupar aquestes escenes, és molt important. A continuació, a la llista, podràs observar les causes més comuns que influeixen en el mal caràcter de la gent gran:

  • Sensació d’inutilitat
  • Desconnexió amb el present
  • Rebuig al canvi
  • Demència i deliris
  • Manca d’autoestima
  • Pèrdua de capacitats

Ara que ja coneixes les possibles causes que poden comportar aquest mal caràcter, t’explicarem com pots gestionar la ira en ancians.

Com tractar el mal caràcter en persones grans?

A continuació, et donarem alguns consells perquè puguis saber com tractar aquesta agressivitat que poden presentar moltes persones de la tercera edat.

Evita situacions i persones que puguin generar irritabilitat

Hi ha moltes converses o, fins i tot, persones que generen més malestar en l’ancià. Intenta-ho evitar, excepte quan sigui necessari parlar-ne. És molt probable que en el moment no se senti irritat però l’acumulació d’ira pot desenvolupar escenes violentes.

Distreu la seva atenció

Parla-li d’alguna cosa quotidiana. Per exemple, el més comú és preguntar-li sobre que ha fet al llarg del dia. Sempre intenta ignorar les seves provocacions.

No intentis raonar

Com ja saps, durant la vellesa la nostra capacitat cognitiva es va deteriorant. Per tant, encara que et resulti difícil d’entendre, no facis sentir malament a la persona gran quan hi ha alguna cosa que no entén. Si li insisteixes pot augmentar la seva vulnerabilitat i probabilitat d’enuig.

Demostra-li que segueix sent útil

Quan l’ancià es senti que no és útil per a la societat explica-li coses importants que hagi fet. Per exemple, pots parlar-li de l’important que és per a la família, recorda-li tot el que ha fet per els seus éssers estimats, el que ha aconseguit amb molt d’esforç, etc. Així, aconseguiràs que deixi d’estar a la defensiva i es senti que encara és important en la vida dels altres.

Ajuda professional

Hi ha moltes vegades que és massa difícil controlar els episodis d’ira. A més, poden derivar en danys físics. Per tant, t’aconsellem que vagis a un metge, psiquiatre o psicòleg que us pugui ajudar. A Palau de Can Sunyer tenim un equip especialitzat que garanteix el benestar de tots els residents. Si estàs pensant en portar a un familiar a la residència, pots venir a veure les nostres instal·lacions. Recorda que si tens qualsevol dubte, pots consultar-nos.

Entrades relacionades