Prevenir la grip a les residències d’ancians de Papiol

en las residencias de mayores de Papiol

Prevenir la grip a les residències d’ancians de Papiol

La grip és una malaltia estacional que sol presentar-se des d’octubre fins a finals de febrer. Els ancians són grups de risc pel que fa a aquesta malaltia, de manera que mai és aviat per prendre les mesures necessàries per prevenir la seva aparició. Així és com prevenim la grip a les residències de majors de Papiol.

Refredats i grips entre persones grans com prevenir-los?

Tot i que els efectes de la grip en persones grans poden ser greus, el tractament i, sobretot, la prevenció són els mateixos que per a qualsevol de nosaltres. Potser un dels avantatges de la gent gran és que poden vacunar-se contra la grip, igual que els nens. Quant als refredats, no existeixen vacunes. Però sí que es poden prendre algunes mesures de precaució bàsiques:     

 • Cal tapar-se el nas i la boca a l’esternudar o al tossir. Si pot ser amb un mocador de paper. El mocador ha d’anar immediatament a les escombraries. Si no tenim mocador a mà, és millor tossir o esternudar en el buit interior del colze.    
 • Mantenir les mans netes en tot moment és primordial. Cal rentar-les amb aigua i sabó. Si no es pot, és bona idea portar tovalloletes amb alcohol o gels desinfectants. Sobretot abans i després de tocar-se ulls i cara. També després d’atendre una persona malalta, d’anar al bany o de viatjar en transport públic.    
 • La grip es contagia per contacte, així que cal evitar compartir plats i coberts. També els petons i abraçades mentre s’està malalt.
 • El virus de la grip pot sobreviure en superfícies de mobles diversos dies. Per tant, cal netejar-les i ventilar sovint.

La vacuna contra la grip a la tercera edat

La temporada de grip afecta un percentatge molt ampli de la població, entre un 5% i un 15%. I pot pujar fins a un 50% en el cas de llocs tancats, per exemple, a les residències d’ancians de Papiol.

El virus de la grip, a més, muta. És a dir, canvia cada any. Els investigadors treballen durant l’any per preveure quins seran els virus més actius i fabriquen la vacuna antigripal adequada. Cal tenir en compte que la vacuna contra la grip comença a ser eficaç unes dues setmanes després de posar-se-la. La seva eficàcia oscil·la entre el 70% i el 90%. Així que, encara que tots els residents i personal a les residències d’ancians de Papiol es vacunin, alguns contrauran la malaltia. Tot i això, la (SEGC), Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, estableix que la vacunació és imprescindible en persones majors de 60 anys. I és que vacunar redueix la necessitat d’ingressar en un hospital en un 30% i la mortalitat per grip en un 40%.

La prevenció de la grip a les residències de gent gran de Papiol

Aquest és el protocol que fem servir a les residències de majors de Papiol per prevenir tant la grip com els refredats.

 • Posem en marxa una campanya de vacunació per als residents.
 • També es vacuna tot el personal de la residència.
 • Controlem les temperatures perquè siguin constants i rondin els 21 graus.
 • Totes les habitacions i els espais comuns es ventilen cada dia.
 • Posem èmfasi en la millora dels hàbits d’higiene dels residents.
 • Teràpia respiratòria per prevenir que els refredats es converteixin en malalties respiratòries cròniques o greus. Fem exercicis de respiració abdominal i diafragmàtica i els ensenyem a expectorar i tossir adequadament.
 • Augmentem la presència de vitamina C en la dieta.
 • Posem una atenció especial a la hidratació.
 • Vigilem els hàbits de vestimenta i recomanem als familiars que portin roba d’abric. Sobretot si els residents surten fora de les instal·lacions

En qualsevol cas, el millor és que vinguis a veure com és la nostra residència durant el període hivernal. Posa’t en contacte amb nosaltres i et mostrarem tot el que necessitis veure abans de prendre la teva decisió.

Entrades relacionades