Què fer i com prevenir els accidents vasculars cerebrals com l’ictus?

ictus-embolia-com-actuar-Palau-Can-Sunyer

Què fer i com prevenir els accidents vasculars cerebrals com l’ictus?

Aprèn què és i com detectar un cas d’embòlia o Ictus en un familiar o conegut per reduir les possibles afectacions.

Les embòlies, o Ictus, consisteixen en el trencament d’una artèria o bé el seu taponament provocant que no arribi sang a una part del cervell fet que provoca que es morin cèl·lules del teixit cerebral.

L’obstrucció o el trencament d’una artèria, fa que la sang no arribi adequadament, això provoca de manera sobtada pèrdua de funcions. Aquesta pèrdua es produeix de manera sobtada, i la clau és actuar amb rapidesa. Aquesta rapidesa entre l’aparició dels símptomes, el diagnòstic i el tractament reduïra en gran mesura la possible aparició de seqüeles.

La característica principal és que els signes i símptomes apareixen de forma sobtada i cal actuar amb rapidesa. De fet, les possibilitats de recuperar-se sense seqüeles d’un ictus depenen en gran mesura del temps que passa entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic i el tractament definitiu.

Com actuar davant un cas d’Ictus?

Davant un ictus cal ser R À P I D!

  • Riure: Permet detectar si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha asimetries en la mobilització.
  • Aixecar els dos braços: Aquesta acció ajuda a comprovar si hi ha debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior.
  • Parlar: Mostra si la persona té problemes per parlar correctament.
  • Ictus: si un o més símptomes apareixen de cop, pot ser un ictus
  • Depressa: l’ictus és una urgència! Truca al 061/112.

Qui pot patir un ictus? I per què?

Totes les persones poden tenir un ictus. Hi ha factors predisposants sobre els que no podem actuar: els anys, és a dir l’edat, com més edat més risc. Un altre factor no modificable és la raça/ètnia, les persones de raça negre i llatinoamericanes tenen més risc. Hi ha també una possible predisposició genètica.

Hi ha factors que si que són modificables i que per tant poden reduir o augmentar el risc de tenir un ictus. Un dels principals és el tabac, les persones fumadores tenen més risc de patir esdeveniments cardiovasculars adversos. Un altre factor modificable és la hipertensió arterial, el control de la tensió arterial és un element preventiu, la tensió arterial alta afavoreix el risc. També augmenten el risc d’ictus la diabetes mellitus, el colesterol, l’obesitat, el sedentarisme i l’alcoholisme.

Tenir estils de vida saludables afavoreix la prevenció d’esdeveniments cardiovasculars. Una dieta saludable i Mediterrània és bona. També és aconsellable fer activitat física de manera habitual i adaptada, 30-45 minuts al dia d’exercici aeròbic, com pot ser caminar, córrer, pedalar… Cal fer un consum molt responsable d’alcohol i evidentment no fumar.

Entrades relacionades