Què són les afeccions reumatològiques?

afeccions-reumatologiques-definicio-residencia-palau-can-sunyer

Què són les afeccions reumatològiques?

Definició clara i sintètica de les principals afeccions reumatològiques que afecten a partir dels 50.

Les afeccions reumatològiques són aquelles que afecten a les articulacions i als teixits que les rodegen, ocasionant dolor, rigidesa i limitació del moviment.

Tot seguit en llistem les principals afeccions i definim la simptomatologia:

  • L’artrosi: fa referència a la degeneració i afectació del cartílag d’una articulació, provocant dolor i impotència funcional. Acostuma a afectar a la columna vertebral lumbar i cervical, espatlles, mans, malucs, genolls, peus, etc. Al voltant de la meitat de la població adulta de més de 50 anys mostra signes radiològics d’artrosi de genoll, tot i que és més freqüent en dones a partir dels 55 anys.
  • L’osteoporosi: És una malaltia de l’aparell esquelètic caracteritzada per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos. Això suposa un alt risc a patir fractures. A Espanya es calcula que hi ha més de 2.000.000 de dones que ho pateixen i 1 de cada 3 patirà una fractura osteoporòtica durant la seva vida.
  • Processos artrítics: Són totes aquelles malalties reumàtiques, que provoquen una inflamació articular. Es fa visible amb dolor, calor local, inflamació, tumefacció i/o incapacitació funcional, entre d’altres.
  • Fibromiàlgia: Malaltia caracteritzada per dolor crònic generalitzat durant més de tres mesos. La prevalença a Espanya s’estima al voltant del 3%, essent més freqüent en dones. Actualment la causa és desconeguda, però es pensa que es produeix per una alteració al Sistema Nerviós. La simptomatologia és de dolor muscular, fatiga, cansament i/o rigidesa entre d’altres.

Quins tractaments existeixen per pal·liar els dolors d’aquestes afeccions?

Es pot fer un tractament del dolor, mitjançant les eines i tecnologies més avançades, com són:

  • Termoteràpia: Tractament del dolor a partir del calor. Es pot realitzar amb infraroig, parafina, material calent modelable, Etc.
  • Electroteràpia: Tractament d’afectacions per dolor amb programes específics basats amb la corrent. El programa més utilitzat és el TENS, ja que produeix un alleujament del dolor.
  • Massoteràpia: Mètode utilitzat en afectacions majoritàriament musculars, a partir de tècniques de massatge adaptades a qualsevol zona i necessitat.
  • Magnetoteràpia: Técnica utilitzada en patologies molt concretes, basada amb la recuperació a partir de camps magnètics. És molt recomanada per la consolidació dels ossos després d’haver patit una fractura.

A la residència i centre de dia de Palau de Can Sunyer realitzem tractaments específics dirigits a millorar el dolor derivat de la patologia, així com a millorar la funcionalitat dels nostres pacients.

Entrades relacionades