Reminiscència: reflexions del passat

reminiscencia

Reminiscència: reflexions del passat

Has escoltat parlar de les teràpies de reminiscència? En moltes residències i centres especialitzats en demència és molt comú fer aquest tipus d’activitats. Per això, volem que coneguis més en profunditat de què es tracta la reminiscència i com es pot aplicar en la nostra gent gran.

Què és la reminiscència?

La reminiscència consisteix a pensar o parlar sobre experiències pròpies. Per tant, és una bona manera per compartir records i reflexionar sobre coses del passat. La finalitat d’aquesta teràpia de reminiscència és, bàsicament, estimular la memòria episòdica autobiogràfica. D’aquesta manera, aconseguim estimular l’atenció, el llenguatge expressiu i comprensiu entre altres coses.

La teràpia de reminiscència es pot realitzar de dues formes:

  • Formal: en aquest cas, és un professional qui dirigirà la teràpia seguint una estructura.
  • Informal: és una opció que permet realitzar la reminiscència entre els familiars.

Una de les coses que hem de tenir en compte és que durant la teràpia de reminiscència algun dels participants tingui problemes per evocar el record. Això pot passar perquè es tenen records dolorosos o perquè no volen donar informació d’altres persones. A més, com en totes les sessions que es realitzen en grup, hi haurà persones que participin més que d’altres. Altres que prefereixin escoltar i se senten més a gust d’aquesta forma. Per tant, hem de comprendre totes les postures.

Com fer teràpia de reminiscència en la tercera edat?

Doncs bé, per poder dur a terme aquest tipus de teràpia necessitem un objecte o element que desencadeni sensacions i que porti records a la ment de la gent gran. A continuació, et proposem una sèrie d’elements que es poden utilitzar per realitzar la reminiscència:

  1. Objectes: podem buscar algun objecte característic que estigui lligat a la vida dels nostres majors. Per exemple, alguna cosa concreta que evoqui records de la infància o algun element d’un casament.
  2. Fotografies: amb imatges podem fer-los recordar esdeveniments històrics, personatges famosos, records personals …
  3. Olors: per posar a treballar aquest sentit podem proporcionar-li algun olor característic com ara una colònia.
  4. Música: és un element molt important per desencadenar sensacions. Per tant, hem de conèixer molt bé a la persona i triar música adequada. Per exemple, alguna cançó amb la qual es va enamorar, gravacions de ràdio, etc.

Com veus, per poder realitzar una teràpia de reminiscència només cal utilitzar algun element que sigui capaç d’estimular els sentits dels nostres grans. Sempre és important tenir en compte les capacitats de cadascú.

Fins aquí l’article sobre reminiscència. Esperem que us hagi servit d’ajuda. Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres. Estarem encantats de poder atendre’t.

Recorda, a Palau de Can Sunyer, tenim un equip professional que garanteix el benestar dels residents. A més, som una residència especialitzada en casos de demència i alzheimer. Per tant, si estàs interessat en conèixer les nostres instal·lacions, no ho dubtis.

Et deixem alguns articles que poden ser del teu interès:

Per què és necessària una residència per a gent gran?

La importància del cuidador de gent gran

Entrades relacionades