Quins són els síndromes geriàtrics específics de la gent gran?

sindromes-geriatrics-palau-can-sunyer

Quins són els síndromes geriàtrics específics de la gent gran?

Llistem alguns dels principals síndromes de les persones de la tercera edat.

Els síndromes geriàtrics són un seguit de signes i símptomes derivats de condicions de salut multifactorials, pròpies de les persones grans, que succeeixen quan els efectes de l’acumulació de deterioraments a múltiples sistemes, tornen a una persona vulnerable davant de demandes fisiològiques o fisiopatològiques.

Aquests síndromes són molt freqüents i afecten a gran part de la població de la tercera edat:

  • Alteracions en la marxa: marxa lenta, inestable o compromesa biomecànicament que impedeix que la persona es desplaci amb normalitat.
  • El síndrome d’immobilitat: conjunt de símptomes físics, psíquics i metabòlics que resulten de la descompensació de l’equilibri fràgil de la persona gran pel fet d’estar sotmès a un repòs perllongat al llit i a una disminució de les seves activitats quotidianes.
  • El síndrome post-caiguda: por a patir una nova caiguda. Pèrdua de confiança per desenvolupar una determinada activitat sense caure i disminució de la mobilitat i capacitat funcional.
  • Alteracions per inestabilitat o desequilibri posterior: Tendència natural i espontània a desplaçar el centre de gravetat en direcció posterior. Apareix en major intensitat després d’episodis d’immobilització.
  • Incontinències: s’ha de distingir entre dos tipus d’incontinència:
   • Urinària: incapacitat per impedir que l’orina surti de l’uretra. L’uretra és el conducte que transporta l’orina fora del cos des de la bufeta. Podem distingir tres tipus d’incontinència urinària, la d’esforç es la que es produeix quan es tus, s’esternuda, es riu o es fa exercici. La d’urgència és la necessitat urgent i sobtada d’orinar, la bufeta es contreu i s’escapa. La de sobreeiximent és deguda a que la bufeta no es buida completament i hi ha un goteig post-miccional.
   • Fecal: és la pèrdua del control de l’evacuació de les femtes.
  • Demències: pèrdua de la funció cerebral que succeeix a causa de certes malalties. Afecta la memòria, els pensaments, el llenguatge, el judici i el comportament.
  • Insuficiència venosa crònica: Apareix quan les venes tenen problemes per enviar de nou la sang des de les cames al cor.

A la llar d’avis Palau de Can Sunyer disposem d’estratègies terapèutiques per a millorar aquests síndromes i mantenir la funcionalitat dels nostres usuaris.

Entrades relacionades