Teràpies que alleugen l’insomni en majors

Teràpies que alleugen l'insomni en majors

Teràpies que alleugen l’insomni en majors

L’insomni en majors és un problema que moltes vegades no es té en compte o s’atribueix al fet que passen una mala nit com tots. Però no dormir bé o no dormir les hores suficients, o que el cos i el cervell necessita, és molt important per a la salut. Sempre cal recordar que les persones grans han de patir el mínim estrès possible. I l’estrès de no dormir afecta de forma molt negativa ja que el somni és una forma d’assimilar tot el que ha passat i descansar realment per afrontar la resta de dies amb força.

Los factors de l’insomni en mayores

Hi ha dos tipus de factors que influeixen en l’insomni especialment en la vellesa:

  • Interns (psíquics i físics de la pròpia persona). Aquests factors provenen de la pròpia persona. Per tant, poden ser dolors musculars, pensaments intrusius, estats d’ànims alterats com l’enuig o la tristesa, etc. Eviten que la persona dormi o quan ho faci sigui malament durant moltes nits consecutives. Aquestes causes són difícils de pal·liar, però hi ha teràpies i consells per a ells també.
  • Externs (són mediambientals). La persona no els genera, per dir-ho d’alguna forma. Aquests factors poden ser que hi hagi molta lluminositat a la nit, olors que no li agradin, sorolls o que el lloc sigui nou i la roba de llit diferent.

En general, l’insomni en majors no es deu a un únic factor, sinó a diversos solapats, tant interns com externs. És per això que s’ha d’analitzar bé allò que fa sentir malament a aquestes persones grans i esforçar-se per cambiar-ho.

Terapias i consells per evitar l’insomni en mayores

Los primers consells que podem donar davant de les causes externes de l’insomni en majors és canviar, adaptar-se o solucionar-ho. Si la roba de llit o el pijama no són còmodes l’ideal és canviar. Si hi ha molta llum, olors o molt soroll a l’habitació en la qual es dorm es pot canviar si s’està en una residència. En cas de no poder canviar, hi ha objectes i accessoris que solucionen el problema com els antifaços o els taps per les oïdes.

Las teràpies que ajuden a eliminar les causes internes de l’insomni són aquelles que es fan al final de la tarda. Per exemple, la fisioteràpia o un exercici lleuger com el ioga o el tai-txi poden ajudar a nivell físic. Per tant, relaxen el cos i el predisposen per al somni. La colorteràpia ajuda amb la relaxació mental. El blau és el color ideal amb la qual fer-la. A més, aquesta es pot combinar amb la musicoteràpia i escoltar cançons i sons molt relaxants. Els exercicis de respiració també són bons per fer mentre s’intenta agafar el son. Tan sols cal estirar-se al llit i practicar.

En Palau de Can Sunyer sabem com satisfer les necessitats del somni de la nostra gent gran. Els professionals que treballen al centre estan instruïts per oferir consells, teràpia i suport a aquells que ho necessitin. Consulta qualsevol dubte que tinguis sobre el centre.

Entrades relacionades